
I Sverige är det inte jättevanligt med munsvamp, men det förekommer. Det finns en mängd olika anledningar till att man drabbas av det. Ofta handlar det om dålig munhygien eller bakomliggande sjukdomar. Munsvamp är inte direkt farligt, men det orsakar en hel del obehag och kan bli ett problem i längden.
Det är relativt lättbehandlat om man blir undersökt och det finns behandling helt receptfritt på apoteket. Det finns samtidigt mycket du kan göra i förebyggande syfte, för att undvika att du drabbas av det. Det är inte heller svårt att undvika det eftersom det bara finns ett fåtal saker som ökar risken för svamp i munnen.
Om du är osäker på om du är drabbad, eller vill veta behandlingsmetoder för det, är det bra att först läsa på om det. Nedan kan du lära dig mer om munsvamp och hur det fungerar. Vi går också igenom riskerna med munsvamp och vad du kan göra för att minska risken att drabbas av det. På så sätt slipper du det från första början, eller kan lista ut varför du har drabbats av det om det redan är för sent.
Vad är egentligen svamp i munnen?
Svamp i munnen kallas för candida-svamp eller Candida albicans. Hos barn brukar man ofta kalla det för torsk, men det är något som förekommer även hos vuxna människor. Det finns lite olika anledningar till att man får svampen. Den finns redan hos alla i en mindre mängd, vilket inte är ett bekymmer.
Munsvamp blir däremot ett problem om den frodas och det sker en ökad tillväxt av den. Kroppen sköter vanligtvis det här och håller en balans i din mun. Om ditt immunförsvar är försvagat, eller om något gör att din mun hamnar i obalans, kan du däremot få problem med svamp i munnen.
Det är visserligen ingenting farligt, men många av symptomen kan orsaka en hel del bekymmer och obehag. I mer extrema fall kan det också orsaka problem i vardagen, exempelvis kan det bli svårt att äta och dricka vissa saker.
Om du är osäker på att det är svamp kan det vara värt att bli undersökt. Det är väldigt snabbt och enkelt, i många fall kan en enkel titt på din mun ge svar på om det är svamp eller inte. Det beror däremot mycket på hur långt det har gått. I vissa fall kan man behöva ta en del tester och du får sedan besked efter svaren att på dessa har kommit in.
Australian Bodycare Mouth Gel
Rengörande mungel med Tea Tree Oil för tänder, tunga och tandkött
Lider du av sveda och irritation i munnen, ömt tandkött eller problem med tänder och tunga? Mungel med Tea Tree Oil rengör och ger god munhygien
50 ml Mouth Gel bidrar med vård av torrt, irriterat, rött och ömt tandkött och tunga

Kan användas vid parodontit, tandköttsinflammation och svamp på tungan
Symptom på svamp i munnen
Svamp kan ha en del olika symptom och det är inte alltid enkelt att veta om det är just munsvamp man lider av. Symptomen kan ofta förväxlas med andra saker. Det är därför ofta en bra idé att istället uppsöka en läkare och bli undersökt. En undersökning kan ge dig svar på om det är svamp i munnen eller något helt annat du drabbats av. Det finns däremot en del symptom som är lite svårare att missta för andra sjukdomar.
Svamp i munnen ser ofta ut som vita eller gulaktiga beläggningar. Dessa hittar du framförallt på tungan, där de ibland kan misstas för att vara vanliga bakteriesamlingar som man kan få när man inte skött munhygienen ordentligt.
Det som gör beläggningarna annorlunda är att de kan komma fläckvis och är ofta lite upphöjda. Skrapar du på dessa fläckar börjar du ofta blöda, inte mycket men det blir som små sår på tungan. Den här beläggningen kan sprida sig i munnen och till slut har du den även på gommen och insidan av dina kinder, vilket gör det lättare att upptäcka att man har svamp i munnen. Svampen kan i värre fall sprida sig till tandköttet, mandlar och svalget, men det hör dock till ovanligheten.
Svamp i munnen kan ge en väldigt obehaglig och brännande känsla i din mun. Det är också väldigt vanligt med en metallsmak i munnen som du inte kan missa, i vissa fall är det bara en allmänt dålig smak. Det är också vanligt med torrhet i munnen och dina mungipor kan ofta spricka upp.
Så behandlar du svamp i munnen
Svamp i munnen går sällan över av sig själv och kan som sagt orsaka en hel del obehag. Det begränsar din vardag och kan även försämra din munhygien. Det är därför väldigt viktigt att man behandlar den, gärna ganska snabbt. Om man förhindrar spridningen kan man bli av med den ganska snabbt.
Det är därför viktigt att man hittar roten till munsvampen. Det finns en mängd olika orsaker bakom den och ofta kan det handla om att ditt immunförsvar är försämrat. Det kan alltså i värsta fall vara en indikation på allvarligare sjukdomar som har orsakat nedsatt immunförsvar.
Vid mildare fall kan man ibland behandla på egen hand. Då använder man preparat som innehåller klorhexidin. Det är väldigt starkt och är ingenting man bör behandla med om man inte först har blivit undersökt av en läkare.
Allvarligare utbrott av munsvamp kommer däremot kräva starkare medicin. Dessa måste man få utskrivet av läkare och är väldigt starkt antisvampmedel som kan döda svampen i munnen. Den appliceras antingen som en gel eller kommer som ett munskölj som du använder dagligen.
När du väl har haft svamp är det viktigt att du gör allt du kan för att förebygga det. Svampinfektioner kan vara ganska aggressiva och det gäller att man inte slappar efter det har gått bort. Det finns mycket du kan göra för att förebygga det från första början.
Bättre att förebygga det
Det finns en del saker du kan göra för att förebygga att du får svamp. Det här är viktigt om du vill undvika att drabbas av det, eller om du redan har haft det och vill förhindra ett nytt utbrott av det. Du kan inte påverka ditt immunförsvar ifall det var orsaken till din svamp i munnen, men du kan påverka munnens hälsa och få en förbättrad balans.
Till att börja med handlar det framförallt om munhygien. Om du har en dålig hygien i munnen är det viktigt att du förbättrar denna. Det finns en del saker du kan göra utöver att borsta tänderna. Du kan till att börja med byta till en mjukare tandborste, eftersom de är snällare mot din mun.
Du kan även börja borsta tungan, eller använda en tungskrapa. Den får bort fler bakterier och kan förbättra munhygienen avsevärt. Det är också viktigt att du borstar dina tänder noggrant.
Att undvika tobak och socker är också två bra sätt att minska risken för svamp i munnen. Tobak bör du undvika helt, men du måste inte sluta helt med socker. Men sockerintaget kan ha en viss påverkan, vilket du bör tänka på.
Du kan även använda munskölj en eller två gånger om dagen. Det här förbättrar munhälsan och kan även hjälpa dina tänder.
Att tänka på kring svamp i munnen
Munsvamp är inte smittsam, som till exempel fotsvamp kan vara. Det du dock bör tänka på är att man ofta kan få svamp i munnen på grund av ett nedsatt immunförsvar. Det innebär att du är mer mottaglig för andra sjukdomar, vilket kan bli ett problem.
Det gör det också aktuellt med läkarbesök om du har munsvamp. Det behöver inte vara något allvarligt, men det kan vara så att en annan sjukdom är orsaken till din svampinfektion. Det är då viktigt att man inte bara behandlar svampen, utan också att man hittar den bakomliggande sjukdomen och gör något åt den.
Svamp i munnen är ganska lättbehandlat, men det finns en del saker man bör tänka på och oftast är det bäst att man uppsöker en läkare. Sjukdomen kan sprida sig väldigt snabbt och obehaget kan bli värre på väldigt kort tid. Det är därför viktigt att man påbörjar behandling, eftersom symptomen då snabbt blir bättre.
Då bör du uppsöka en läkare
Om du har milda symptom och inte är helt säker på om det är munsvamp, kan ett lätt munskölj med låg dos klorhexidin hjälpa dig. Det är däremot ofta en bättre idé att du besöker en läkare.
Det kan till exempel finnas bakomliggande orsaker till din munsvamp. Det behöver inte vara allvarligt, men det kan faktiskt vara det. En undersökning kan ge dig svar på om du i själva verket har svamp i munnen, samtidigt som du kan kontrollera om det finns någon bakomliggande orsak som du bör veta om.
Om du märker av obehag som en metallisk smak eller att du har fått en beläggning på tungan är det ofta en bra idé att du kontrollerar dig hos en läkare eller tandläkare. Det går snabbt att få ett besked och du kan sedan påbörja behandling.
När behandlingen har påbörjats kommer symptomen, exempelvis den dåliga smaken och de fula beläggningarna, att försvinna ganska snabbt. Du kan däremot behöva fortsätta gå på medicinen ett tag till för att försäkra dig om att allting är helt borta. Det gäller därför att man följer den behandlingsplan som du har fått av din läkare.
Om ytterligare tester måste göras kan du också få besked om bakomliggande orsaker, vilket ofta blir aktuellt när ingen uppenbar orsak till din svamp i munnen kan hittas.