
Svamp på tungan kan vara väldigt jobbigt och det är lätt att man missar det i början. Om du får behandling för det går det över ganska snabbt, det är därför ingen bra idé att gå med det i onödan. Du kan i värsta fall förlora din smakkänsla eller få en otroligt dålig smak i munnen. Det sprider sig också snabbt i munnen vilket gör det svårare att bli av med det.
Tungsvamp kan också se väldigt obehagligt ut, vilket skadar ditt självförtroende. Det finns mycket du kan göra för att förebygga svamp i munnen. Det går också att behandla på egen hand, men man måste vara försiktig med det och det är ofta en bättre idé att låta sig undersökas av läkare vid symptom.
Om du är osäker på att det är just svamp på tungan är det bra att gå igenom symptomen. Det kan då bli ganska enkelt att avgöra om det är en svampinfektion eller något helt annat. Du kan läsa mer om symptomen och vad som orsakar tungsvamp nedan, samt hur du går tillväga för att behandla det på egen hand eller via sjukvården.
Allmänt om svamp på tungan
Svamp på tungan är en typ av jästsvamp som kallas för oral candidos. Den finns helt naturligt i din mun och är vanligtvis ingenting farligt. Om du däremot får dålig hygien i munnen eller får en sjukdom, kan en svampinfektion bildas och det kan lätt sprida sig i munnen. Den börjar vanligtvis på tungan man går sedan över till kinder, svalg och i värsta fall även tandköttet.
Din kropp kommer att bekämpa svampinfektionen på egen hand, vilket är anledningen till att vi kan ha svamp i munnen naturligt. Försämras ditt immunförsvar kan det däremot bryta ut och då måste du hjälpa munnen med behandling, vilket kan göras med receptfria medel vid mildare fall.
Svampinfektioner är inte ovanliga och är något som drabbar många. Precis som hudsvamp går symptomen bort snabbt om du aktivt arbetar för att bli av med dessa. Det bästa är däremot om du arbetar förebyggande, då slipper du att drabbas från första början.
Att få svamp på tungan är inte farligt och leder inte till några allvarliga hälsorisker. Det kan däremot orsaka andra bekymmer i din vardag, inte minst om ditt smaksinne påverkas. Du kan då få svårt att äta, sova och klara av vardagen. Om du misstänker att du har fått svamp i munnen är det bäst att bli undersökt, då får du rätt vård på en gång.
Svamp i munnen smittar vanligtvis inte. Det finns alltså ingen risk att du smittar någon genom en kyss eller via fysisk kontakt. Du behöver därför inte oroa dig för det, men många kan ändå känna ett obehag av att kyssa någon då det känns pinsamt att ha svamp på tungan.
Australian Bodycare Mouth Gel
Rengörande mungel med Tea Tree Oil för tänder, tunga och tandkött
Lider du av sveda och irritation i munnen, ömt tandkött eller problem med tänder och tunga? Mungel med Tea Tree Oil rengör och ger god munhygien
50 ml Mouth Gel bidrar med vård av torrt, irriterat, rött och ömt tandkött och tunga

Kan användas vid parodontit, tandköttsinflammation och svamp på tungan
Orsaker till att du får tungsvamp
Det finns en mängd olika anledningar till att du kan få svamp på tungan. Ofta handlar det om bristande munhygien, eller att du försämrar munnens hälsa på något vis. Det kan i vissa fall handla om småsaker som man inte har tänkt på. Vill man förhindra att man drabbas av svamp kan det därför vara bra att tänka på dessa orsaker.
Steg ett för en bra munhygien är att borsta tänderna ordentligt. Om du inte borstar minst två gånger om dagen finns det en risk att bakterier samlar sig och dessa kan sedan orsaka att svamp bildas. Vill du vara på den säkra sidan kan du borsta din tunga med en mjuk borste, eller använda en tungskrapa för att få bort bakterierna som sitter där.
Tobak och alkohol är också två saker som kan försämra munnens hälsa. Framförallt tobak kan torka ut munnen och göra att bakterier får fäste på ett annat sätt. Det är därför viktigt att borsta tungan och tänderna ordentligt. Bäst av allt är att sluta med rökandet, eftersom det i längden skadar dina tänder och kan bidra till olika munsjukdomar.
Socker kan också öka risken för svamp. Det här betyder däremot inte att du måste helt sluta med socker, men det kan vara bra att minska intaget av det. Det handlar däremot inte om att det sitter i munnen, utan själva intaget av socker kan påverka svampinfektioner. Det hjälper alltså inte nödvändigtvis att borsta tänderna efter att du har ätit något sött, även om det inte skadar.
Det finns också en mängd mediciner som kan påverka din munhälsa. Det handlar framförallt om mediciner som torkar ut munnen. Det är därför viktigt att du sköter hygienen i din mun om du går på medicin som ger dig en torr mun. En del mediciner kan också påverka immunförsvaret, vilket kan öka risken att drabbas av svamp på tungan. Det här gäller även för sjukdomar som påverkar immunförsvaret.
Symptom på munsvamp
Det finns ganska många symptom på tungsvamp och flera av dessa är svåra att missa. Det mest uppenbara exemplet är ditt smaksinne. Du får ofta en stark metallisk smak i munnen när du har svamp på tungan, vilket gör det svårt att äta. I vissa fall blir det bara en väldigt dålig smak, istället för metallisk.
Du kommer även att märka av att du får vita eller gula små beläggningar på din tunga. När svampen sprider sig kommer dessa beläggningar också att dyka upp exempelvis i gommen och på insidan av dina kinder. Dessa beläggningar är ofta lite upphöja och kan börja blöda om du skrapar på dem med nageln. En del beskriver dessa beläggningar som bomullsaktiga, därav varför man ofta säger att svamp på tungan ger lite av en bomullstunga.
I vissa fall kan din tunga också börja svida och bränna. Viss mat, främst stark sådan, kan göra det värre. Det är däremot inte alla som får en svidande känsla på tungan och många kan äta stark mat, även om man har svamp på tungan.
Muntorrhet är ett annat symptom på att du har tungsvamp. Munnen känns torr även om du har druckit tillräckligt och med tiden börjar även dina mungipor att spricka. Det känns alltså som att du inte dricker tillräckligt, även om du har gjort det.
Tungsvamp kan snabbt bli till munsvamp när det sprider sig. Det är ingen större skillnad när det kommer till symptomen. Sprider den sig till dina halsmandlar och början av halsen kan en del inflammation och rodnad finnas, men i övrigt är det precis som vid tungsvamp.
Behandling av svamp på tungan
Om du misstänker att du har svamp på tungan är det ofta bäst att besöka en läkare. Om du ska behandla det bör du göra det snabbt när du har upptäckt det. Det sprider sig snabbt och kan bli väldigt svårt att behandla. Tungsvamp försvinner sällan av sig själv och det är därför ingen bra idé att sitta hemma och vänta på att det ska bli bättre.
Det första du bör fundera på är orsaken till det. Ett viktigt steg när det kommer till att behandla tungsvamp är att bli av med orsaken till det. Annars riskerar du att göra det värre för dig själv.
När det är konstaterat att du har svamp på tungan kommer du att få medicin mot den. Det är vanligtvis en oral lösning som du sköljer munnen med. I vissa fall kan det istället vara en gel som du smörjer in inne i munnen.
Det är sällan en bra idé att försöka behandla tungsvamp på egen hand. Om man har ett milt fall, eller inte är helt säker på om det är svamp, kan du prova med klorhexidin. Det är ett starkt antiseptiskt munskölj. Det går att köpa på apoteket och det kan döda svamp på tungan väldigt effektivt.
Att behandla tungsvamp på egen hand är däremot lite riskfyllt. Klorhexidin är inte direkt farligt om det används i korta perioder, men det är onödigt att utsätta munnen för det om du inte är helt säker på att du har svamp.
En del rekommenderar vichyvatten mot svamp, något man använder för barn när de har torsk, så kallad tungsvamp hos barn. Det finns däremot inga vetenskapliga rön som tyder på att det här fungerar och du bör istället använda ett riktigt medel som fungerar mot svamp på tungan. Känner du dig osäker på hur du bör behandla din tunga ska du alltid bli undersökt av en läkare först.
Viktigt att bli undersökt
Misstänker du munsvamp eller svamp på tungan är det egentligen alltid bäst att kontakta en läkare. En undersökning är smärtfri och går snabbt, sedan kan du få ordentlig medicin som effektivt behandlar svampen. Du slipper besvären och kan snabbt bli av med problemet.
Det här förhindrar också andra eventuella problem, eftersom svamp på tungan kan vara en indikation på andra sjukdomar. Får man nedsatt immunförsvar och därför får svamp kan det i vissa fall vara något allvarligt. En läkare kan göra en bedömning och eventuellt testa dig för andra sjukdomar.
Att behandla tungsvamp på egen hand riskerar också att leda till att den sprider sig. Det du kan få tag på apoteken är inte nödvändigtvis tillräckligt effektivt och risken är att du inte blir av med det helt, utan bara dämpar dina symptom.
Läs också