
Om du precis som många andra har problem med mjälliga eksem kanske du skulle vilja veta lite mer om vad det är för något och kanske vad som orsakar mjälleksem? Det är precis vad denna artikel handlar om. Vi tar upp olika typer av mjälleksem och varför dessa uppstår. Du får dessutom tips på vad du kan göra för att bli av med dina mjälleksem om du inte redan vet det så får du i alla fall några små tips att ta med på vägen.
Har du mjälleksem?
Den officiella svenska definition av eksem är hudutslag som kan ge rodnad och klåda. Det är en åkomma som drabbar upp emot 30 % av den svenska befolkningen. I själva verket är det så att vi i Norden är några av de människor som drabbas allra mest av eksem i hela världen. En del forskare tror att de tyder på att de kalla och hårda klimatet som råder i Norden kan ha en koppling till att eksem är så utbrett här, men det finns även andra teorier.
Tyvärr finns det inte så mycket forskning om eksem, trots att det är så pass utbrett som det ju i själva verket är, men det görs hela tiden nya upptäckter. Och i takt med att vi lär oss mer om kroppen och inte minst bakterier får vi också större kunskap om eksem. Det finns lite olika sorters eksem som kan uppstår på olika sätt men ett av de vanligaste eksemen är mjälleksem som ibland, också kallas seborroisk dermatit eller seborroiskt eksem, beroende på hur de uppstår eller var dessa sitter, men i grund och botten rör det sig alltså om samma typ av eksem.
Vi ska ta och fokusera på mjälleksem eftersom det är en av de vanligare typerna av eksem i Sverige. Men för att kunna sätta sig in i vad man kan göra åt ett mjälleksem behöver man veta lite vad det i själva verket är för något och på grund av detta ska vi gå igenom det till att börja med innan vi tittar på vad man kan göra själv för att dämpa sina besvär, för det finns i själva verket olika typer av lösningar som fungerar.
Vad är mjälleksem
Ett mjälleksem karakteriserar av att det fjällar. Som tidigare nämnt är eksem ett hudutslag som ofta är rött och kliar mer eller mindre. Det finns också eksem som inte kliar utan bara är röda. Just ett mjälleksem fjällar mycket. Det är också på grund av detta man kallar det mjälleksem eftersom flagorna som faller av, när man kliar på eksemet, ser ut som om att dessa var mjäll. Och på sätt och vis stämmer det. Men mjäll i håret är ändå inte samma sak.
Det är nämligen så att ett mjäll är döda hudceller som kroppen gör sig av med. Det betyder att alla människor på jorden har lite mjäll i hårbotten. Det beror på att man kliar sig, borstar sig och fixar håret. Då slits huden och de gamla, döda hudcellerna nöts bort och blir då till det som man tror är mjäll. Men riktigt mjäll är i själva verket en överproduktion av talg eller en svampsjukdom när det kommer till mjäll i hårbotten.
Mjälleksem i ansiktet exempelvis är dock en annan sak och på grund av detta är givetvis också behandlingen en annan. Du kan inte använda mjällschampo i ansiktet, om det är där ditt mjälleksem sitter exempelvis. Men om du har mjälleksem i hårbotten kan du med fördel använda en mjälleksem behandling som löser problemet och låter dig leva livet utan besvär från liknande åkommor i framtiden.
Därför får man mjälleksem
Det finns alltså behandlingar mot eksem och dessa ska vi titta lite närmare på. De behandling som finns beror lite på var ditt mjälleksem sitter. Om du har drabbats av det i hårbotten kan ett mjällschampo ibland hjälp bra. Om det å andra sidan är i ansiktet dina besvär har uppstått så ska du använda en kräm som innehåller zinkpyrition, tjära eller ketoconazol. Dessa ämnen stoppar tillväxten av hudsvamp som är en av orsakerna till att man kan drabbas av mjälleksem.
I vissa tillfällen beroende på vilket typ av eksem du har, bör du använda både mjällschampo och en kräm efter för att följa upp och göra dig kvitt problemen med mjäll. Det finns olika substanser som är viktiga ingredienser för att främja hudens förmåga att uppta fukt och inte minst nyproduktion av hudceller i en normal takt. På det viser verkar ingredienserna till att återställa den naturliga balans som annars finns i huden.
Den naturliga balansen kan förstöras eller komma ur rubbning på grund av många olika orsaker. Det kan bland annat vara att man har varit på en resa utomlands och då utsatt kroppen och huden för saker som den inte är van vid. Det kan bland annat röra sig om sol, havsvatten, mat, parfym eller något så enkelt som tvättmedel. Det gäller på grund av detta att vara observant på vad man utsätter huden för och vad man stoppar i sig.
Mjälleksem på grund av kosten
Eksem kan nämligen också vara en reaktion på mat som man inte tål. Mjälleksem kost hänger alltså ihop på ett stärkt sätt. Det är inte bara det du faktiskt äter som kan ha en effekt på om du får ett eksem. Det är hela din kostplan. Kosten spelar roll för hur vi mår och om man i en längre period exempelvis utsätter kroppen för ett ämne eller en storts mat i överdriven konsumtion kan det förorsaka eksem.
Ett bra exempel på det är citrusfrukter som både är starka och kan vara farliga i solen om dessa exempelvis kommer på huden utan att man torkar av dem. Du bör alltså tänka på vad du smörjer in dig med och även vad din kost består av. När det handlar om eksem kan det alltså finnas många bakomliggande orsaker till att man får ett hudutslag och mjälleksem kost är inget undantag här. Om du har mjälleksem kost kan vara en av orsakerna, men ofta är det inte så.
Detta kan du göra själv
Det finns saker du själv kan göra för att minska dina problem med mjälleksem. Oavsett om dina mjälleksem sitter i hårbotten, i ansiktet eller någon annanstans på kroppen. Mjälleksem huskur är en metod som går ut på att använda ingredienser som finns hemma i kylskåpet eller i skafferiet och som har kända egenskaper som hjälper på problemen med mjäll. En av dessa ingredienser är exempelvis vinäger.
Australian Bodycare Scalp Cure Serum – förebygg och behandla mjälleksem
Brukar du få mjälleksem i håret och hårbotten? Den här hårbottenskuren från märket Australian Bodycare kan hjälpa mot detta.
Kuren är både vårdande, förebyggande och effektiv. Den hjälper mot mjäll och mot en irriterad och torr hårbotten. Den kan alltså med fördel användas mot mjälleksem i hårbotten.
Hårbottenskuren innehåller Tea Tree-olja, som bidrar till att hämma tillväxten av bakterier som kan orsaka både klåda, irritation och mjäll i hårbotten.
Den här hårbottenskuren är skonsam mot håret och hårbotten och kan användas av alla.
Hair Clean – ett schampo som hjälper mot mjälleksem
Det här schampot från märket Australian Bodycare kan med fördel användas om du har problem med mjälleksem.
När du har använt det här schampot kommer ditt hår att kännas både friskt och mjukt.
Detta schampot bidrar till att förebygga mjäll, irritation och torrhet i hårbotten. Det beror bland annat på att den innehåller Tea Tree-olja, eftersom att denna motverkar bakterietillväxt som kan orsaka både mjäll, irritation och klåda.

Schampot kan användas av alla, oavsett vilken hårtyp man har. Den är effektiv men även mild och skonsam mot både hårbotten och håret.
Gamla huskurer som hjälper
Det sägs att vinäger återställer ph-värdet i huden och på grund av detta påstås det hjälpa mot mjäll, om mjället orsakas av att du har obalans in ditt ph-värde. Det finns även huskurer som att använda kokosolja och låta det verka i hårbotten i ett antal minuter innan det tvättas bort. Om du har lite mer omfattande problem kanske du ändå bör prova på ett schampo mot mjäll då det oftast är det som hjälper bäst mot svamp i hårbotten än exempelvis mjäll huskur.
Om man ska använda ett schampo mot mjäll eller mjälleksem är det bra att använda ett schampo som har en läkande effekt eftersom eksem ofta är små sår. Tea Tree Oil är läkande och det innehåller en del av schampona från Australian bodycare, du kan på grund av detta med fördel ta och titta på dessa. Det man ska veta är att det inte går att behandla mjäll bara en gång. Man måste underhålla huden och balansen i huden.
Mjällschampo kan vara din lösning
Det betyder att man kan behöva använda ett mjällschampo ett stort antal gånger i veckan. Efter en längre period har kanske problemen försvunnit och då kan man givetvis återgå till ett normalt schampo, men man får helt enkelt trappa upp eller trappa ner allt efter hur besvären utvecklar sig. Det är nämligen inte en helt rak process. Eksem är något som kommer och går och i vissa skeden i livet kan man få mer eksem och senare kan dessa försvinna helt av sig själv eller med hjälp av en produkt.
Vad som påverkar om ett eksem kommer eller gå kan vara många faktorer som både är externa såsom väder och vind men också saker som stress och kost, som tidigare nämnt, kan ha en avgörande effekt på hur ett eksem utvecklar sig och det är på grund av detta viktigt att man även tar hänsyn till dessa faktorer. Om man inte gör något åt sitt eksem kan de utveckla sig och leda till andra följder.
Mjälleksem kan leda till håravfall
En av följderna av ett eksem kan i värsta tillfälle leda till håravfall. Om man har eksem i hårbotten och kliar mycket på grund av klåda, kan mjälleksem göra så att håret nötas av. Man kan också tappa håret om mjälleksemen beror på en hudsvamp som kan finns i hårbotten. Denna måste då först behandlas innan håravfallet stannar av. Schampoo mot mjäll eller mjälleksem brukar vara bästa behandling mot svamp i hårbotten.
Att mjälleksem håravfall kan kopplas ihop är kanske inte förvånande, men det kan har stora psykiska effekter för den som drabbas. Håret är något som definierar oss människor och både stil och personlighet är något som många uttrycker genom sitt hår. Att håret ofrivilligt trillar av är både påfrestande och obehagligt. Det är viktigt att göra något åt situationen innan det är försent. Svamp i hårbotten kan skada hårsäckarna på lång sikt men med mjäll huskur kan du sätta stopp för det.
Även barn drabbas
Ungefär 30 % av den vuxna befolkningen i Sverige har någon gång drabbats av svamp i hårbotten som leder till mjäll eller mjälleksem. Det betyder att det är ett vanligt problem som många person runt om i samhället har varit eller är drabbade av just nu. Det viktiga är att du gör något åt dina problem så det inte förvärras eller sprider sig någon annanstans på kroppen och sätter sig på fler olika ställen. Men det är i själva verket inte bara vuxna som drabbas av mjälleksem även barn drabbas.
Och när barn drabbas av dessa besvär kallar man det ofta för arp. Vanliga mjälleksem är vanligtvis något som drabbar vuxna över 15 år och det är ofta efter tonåren som besvären börjar visa sig för allvar. Men som sagt kan även barn drabbas av detta och det finns givetvis hjälp att få inom sjukvården om besvären är så stora att barnet känner att det är jobbigt att gå till skolan eller liknande.
Varför drabbas man av mjälleksem
Det finns olika teorier om varför man drabbas av mjälleksem men forskningen visar på att det finns tre övergripande orsaker som ligger bakom problemen. Och dessa tre är talgproduktion, hudsvamp och immunförsvaret. Hur dessa tre hänger ihop kommer vi till alldeles strax, men låt oss först titta på varför dessa tre faktorer kan orsaka mjälleksem hos vuxna människor.
1.Hudsvamp
Jästsvamp som hudsvamp kallas ofta på läkarspråk Pityrosporum ovale och denna svamp för till en ökad cellproduktion. Det kan i sin tur leda till att man upplever att man får mer mjäll än vanligt. Det är alltså kroppens naturliga process med att stöta bort döda hudceller som störs och kommer i obalans när man drabbas av jästsvamp som kan sätta sig på ett eller ett stort antal ställen på kroppen.
2. Immunförsvar
En annan faktor som kan göra att du får mjälleksem är om du lider av försvagat immunsystem. Det finns ett stort antal olika faktorer som kan göra att man får sämre immunförsvar i en period. Till exempel om man precis har tillfrisknat från sjukdom eller om man bär på en allvarlig sjukdom som cancer eller andra sjukdomar som sätter immunförsvaret ur balans.
3. Överproduktion av talg
Något som ska leda till mjälleksem är överproduktion av talg. Talg är ett ämne som vi alla har i kroppen i större eller mindre grad. Men i den senare delen av puberteten ökar produktionen av talg. Det är främst killar som drabbas av detta då den ökade produktionen av talg till stor del kommer från det manliga könshormonet. Den ökade produktionen leder till att man får mjäll eller mjälleksem.
När ska man lösa problemen på egen hand och när ska man söka sjukvård kan vara svårt att veta. Men en bra tumregel att hålla sig till är att tänka såhär: Om du känner att en åkomma eller sjukdom påverkar din vardag, om något har besvärat dig i en mycket lång period eller att du har svårt att fungera normalt då bör du kanske söka sjukvård. Å andra sidan skadar det kanske inte att prova att lösa problemet själv innan du söker dig till en läkare, men det ska du givetvis avgöra på egen hand.
Om du är osäker på om du har mjälleksem kan du med fördel titta på dessa lite olika tecken som kan indikera på att du har drabbats av mjälleksem. Vi kommer här rada upp alla de tecken som du kan försöka titta efter och vara uppmärksam på när du duschar eller tvättar dig. Om du märker att du har ett eller ett stort antal av symptomerna så är du med stor sannolikhet drabbad i större eller mindre grad.
De symptomen som du bör titta efter och vara uppmärksam på är:
1.Inflammation i hårsäckar på bröstet eller ryggen
Det kan då röra sig om att du får små plitor på ryggen eller på bröstet som liknar finnar. De är ofta lite gula eller vita och är då tecken på inflammation i en hårsäck. Det kan även uppstå när håret växt ut när man har rakat sig till exempel.
2. Mjäll eller rodnad under armarna
Om du upplever flagor under armarna och att du ofta känner att det kliar kan det vara ett symptom som du ska vara uppmärksam på.
3. Mjäll eller rodnad runt eller vid sidan av könsorganet
Rodnad runt könsorganet är något du ska tänka på när du duschar och tvättar dig. Det kan nämligen vara ett tecken på att du är drabbad.
4. Mjäll eller rodnad runt om ögonen
Om du tittar dig i en spegel och kan se att du är röd runt om ögonen så kanske du har fått mjälleksem.
5. Mjäll eller rodnad i området runt näsan
Även näsan och området som är runt om näsan och speciellt näsborrarna kan bli drabbade av mjälleksem.
6. Fettigt gult mjäll
Mjäll är ofta vitt eller gult och det är speciellt det gula lite flottiga mjället du ska vara uppmärksam på.
7. Torra vita mjällflagor i hårbotten
Flagor i hårbotten kan tyda på att du har mjäll och det är ett symptom som man bör vara uppmärksam på. Men bara för att man har mjäll betyder det inte alltid att man har drabbats av mjälleksem.
8. Mer eller mindre klåda och rodnad i hårbotten
Kliar det mycket vid upprepade tillfällen i din hårbotten så har du all anledning till att vara mer uppmärksam på symptomen i denna lista.
9. Att du tappar håret i större eller mindre grad vid upprepade tillfällen
Att man tappar håret när man borstar håret eller duschar är normalt men om du tycker att du tappar mycket hår kan det vara ett tecken.
Produkter att ta till hjälp
Tyvärr är det så att eksem ofta är en kronisk diagnos som man bär med sig livet ut. Forskningen på området är inte omfattande nog till att bestämma vilka typer av eksem som försvinner eller vilka typer av människor som drabbas i större eller mindre grad. Det man ska veta är att hjälp finns och genom att använda olika typer av produkter kan du minska dina besvär så pass mycket att dessa inte kommer störa din vardag på samma sätt som de kanske tidigare har gjort.
Och även om du skulle vara drabbad av att ha mjälleksem så är det vanligtvis så att de flesta som drabbas har väldigt milda eksem. Dessutom kan du trösta dig med att eksem ofta inte är något som man har hela tiden. Även om man säger att om man har fått eksem så har man det livet ut. Så betyder det i själva verket inte att man har besvären hela tiden. Besvären kan däremot bli värre eller bättre över tid.
Ibland kan man börja använda en del produkter och upplever att symptomerna försvinner helt. För då kommer inte eksemen tillbaka men 100 % säker kan förstås inte bara. Det gäller alltså att prova sig fram med olika produkter. Vi är trots allt väldigt olika alla vi människor, därför finns det inte en produkt som passar alla. När du trots allt har hittat en produkt som passar dig så hjälper din förmodligen dig väldigt mycket med att få bort dina besvär.
Förebyggande och smittorisk
Det är som sagt svårt att ge entydiga svar på frågor om eksem eftersom symptomen och hur hudutslagen tar sig ut varierar mycket från person till person. Men det är i alla fall helt säkert att eksem inte smittar. Det finns hur som helst inga bevis för att det gör det. Eksem uppstår som regel hos personer som har fått hudsvamp, försvagat immunförsvar eller har överproduktion av talg. Det betyder att du ska behandla dina eksem på bästa sätt efter vilken orsak de uppstår.
Sammanfattningsvis kan man säga att eksem är hudirritationer som uppstår på olika ställen på huden. Utslagen på huden kliar ofta och kan bli röda. Mjälleksem karakteriseras av att de flagar vilket liknar mjäll och är ofta också en överproduktion av talg, eftersom det är en svamp på huden. Genom att titta på olika symptom kan du avgöra om du har fått mjälleksem. Det finns olika sätt att behandla ditt mjälleksem så att du får mindre besvär.
Eksem, mjälleksem eller seborroisk dermatit, som det också kallas, är något man lever med resten av livet, men det betyder inte att du kommer ha besvär hela tiden resten av livet. I vissa perioder kan eksemen vara värre och i andra perioden kan eksemen lugna ner sig och du kan inte får något utbrott i många år och sedan kan det plötsligt uppstå igen. Eftersom det inte finns så mycket forskning kring varför eksem uppstår är uteslutningsmetoden ett bra sätt att komma underfund med vad som triggar igång ett utbrott av eksem.
Om du känner att dina besvär är mycket svåra och begränsar din dagliga gång bör du vända dig till sjukvården för rådgivning och information. Vill du prova att hantera problemet själv finns det bra huskurer och mjällschampon som kan lindra besvären avsevärt och ibland försvinner dessa helt och hållet om du upprätthåller en kontinuerlig användning.
Läs även dessa artiklar