
Torra slemhinnor är ingenting ovanligt och det är ganska vanligt med torrhet i underlivet. Det kan orsaka en hel del obehag och är en vanlig irritation hos kvinnor. Det kan framförallt orsaka problem i sexlivet och kan i värsta fall leda till smärta, klåda och liknande bekymmer.
Det är dock ingenting man måste gå runt med hela sitt liv. Det finns mycket du kan göra på egen hand för att behandla det och mildra bekymren. För allvarligare fall finns det också olika preparat man kan använda, som inte är receptbelagda. Att börja behandla tidigt är en god idé då du snabbt kan slippa besvären och återgå till din vardag.
Nedan kan du läsa mer om symptom utöver torrhet i underlivet, varför du får det och vad man kan göra för att bli av med det. Vidare kan du läsa om orsakerna och vad du bör tänka på för att undvika att du får det igen i framtiden.
Femi Daily – lindrar sveda i slidan
Har du problem med sveda i slidan? I så fall kan du använda den här gelen från Australian Bodycare för att lindra problemet.
Gelen bekämpar både klåda, irritation, lukt, underlivssvamp och sveda i slidan.
Gelen innehåller Tea Tree-olja, som är antiseptisk, och den bekämpar därför tillväxten av bakterier och svamp som kan orsaka dålig lukt, irritation och klåda i underlivet.
Genom att använda den här gelen får du ett hälsosamt och hygieniskt underliv. Gelen är skonsam och mild eftersom att huden i underlivet är väldigt känslig.
Femigel – gel som skapar en bra intimhygien
Brukar du drabbas av sveda i slidan? Då kan du välja att använda den här gelen från Australian Bodycare för att bekämpa problemet.
Gelen innehåller Tea Tree-olja, som är antibakteriell. Den motverkar därför tillväxten av bakterier som kan orsaka både sveda i slidan och irritation, torrhet och dålig lukt i underlivet.
Du kan lindra dessa problem snabbt och enkelt genom att applicera denna gel. Gelen är både dermatologiskt och gynekologiskt testad. Den är dessutom skonsam och mild mot den känsliga huden i underlivet.
Intimtvål för daglig intimhygien – lindra sveda i slidan
Den här intimtvålen från Australian Bodycare kan avhjälpa och lindra flera problem i underlivet. Det kan till exempel röra sig om sveda i slidan eller klåda, irritation och lukt i underlivet.
En anledning till att tvålen kan avhjälpa dessa problem är att den innehåller Tea Tree-olja, som är antibakteriell. Den hämmar därför tillväxten av bakterier som kan orsaka sveda, irritation, lukt och klåda.
Genom att använda den här intimtvålen får du en bra intimhygien och vård av underlivet, och tvålen är både skonsam och mild mot den känsliga huden i underlivet.
Vad är torrhet i underlivet?
Alla människor har slemhinnor. Du har bland annat dessa i näsa, ögon, mun, tarmar, lungor och så vidare. Det är ett lager av hud som är täckt av slem, vilket du hör på namnet. Det är en del av din kropps försvar och dessa slemhinnor förhindrar bakterier och annat från att komma in i din kropp.
Slemhinnorna är alltså väldigt viktiga för din kropp och är en del av dess sköld. Torra slemhinnor betyder att skyddet inte är i full funktion. Torrhet i underlivet innebär bland annat att det är enklare för bakterier att tränga in i kroppen. Du bör alltså göra allt du kan för att hålla dessa friska. Det är däremot inte lätt om man inte vet vad man ska göra åt det.
Pratar vi specifikt om torrhet i underlivet finns det en del faror kopplat till det. Det absolut vanligaste är att det leder till en svampinfektion i ditt underliv. När pH-värdet i underlivet är förändrat skapas det en perfekt miljö för svamp att frodas och det här kan sedan leda till en hel del obehag och bekymmer. Du kan alltså få både torra slemhinnor och slidsvamp samtidigt, oftast börjar det med att du får torrhet i underlivet.
Torra slemhinnor, som heter vaginal atrofi när det är i underlivet, är i grunden precis vad det låter som. Du får en förtunnad slemhinna som torkar ut och det här leder sedan till alla de obehag som man förknippar med det. Det kan däremot finnas en del symptom att ha i åtanke, inte minst om du inte har någon erfarenhet av vaginal atrofi sedan tidigare. Nedan kan du läsa mer om specifikt symptomen som förknippas med torrhet i underlivet, och vad som inte är symptom för just det.
Symptom av torrhet i underlivet
Det finns en mängd olika symptom som du kan drabbas av när du har torrhet i underlivet. Det är ofta väldigt uppenbart om man har drabbats och det är ganska svårt att missta det för något annat. Om du däremot är osäker på dina symptom kan det vara bäst att besöka en läkare och bli undersökt. Du kan ofta lista ut det själv, men det är bättre att vara på den säkra sidan.
Tillsammans med en läkare kan du sedan ta fram en behandlingsplan som fungerar för dig. Det är sällan torrhet i underlivet är ett stort bekymmer för den som behandlar det, men det kan leda till mycket obehag och fel behandling kan göra det värre, då det irriterar slemhinnorna ytterligare.
Den mest uppenbara symptomen är torrhet. Det här känns ganska tydligt då ditt underliv är torrt och väggarna kan kännas på gränsen till papper. Det är obehagligt och gör det exempelvis svårt att ha sex, eftersom det kan uppstå slitningar och göra ont.
Sveda är ett annat bra exempel på ett symptom. Exakt när det svider kan vara olika, men ofta handlar det om när man rör sig eller när man kissar. Ofta är det en brännande känsla som sällan kan misstas.
Du kan även få klåda och irritationer. Torra slemhinnor kan klia på precis samma sätt som torr hy kan göra. Irritationen kan visa sig på olika sätt men fungerar ungefär som irriterad hy. Det kan däremot vara enkelt att missta klåda och irritation i underlivet med andra sjukdomar.
Blödningar är ett annat exempel. Det handlar ofta om väldigt små blödningar, men de kan komma när du rör på dig eller exempelvis vid sex. Torra slemhinnor kan spricka precis som torr hud gör, men det handlar om småmängder och ingenting som kan misstas för mens.
Orsaken till det
Även om inte alla drabbas av torra slemhinnor är det väldigt vanligt. Torrhet i underlivet är ganska vanligt bland kvinnor i alla åldrar och är ingenting pinsamt, även om en del kan känna sig ängsliga kring det. Det finns samtidigt flera olika orsaker till att man får torra slemhinnor i underlivet.
I de allra flesta fallen handlar det om hormonsvängningar. Det vill säga, att man har en nedsatt mängd kvinnliga könshormoner, som kallas för östrogen. Din produktion av östrogen är det som hjälper underlivets slemhinnor att hålla sig fuktiga. Om den här hormonbalansen rubbas, kan det därför leda till en mängd olika besvär.
Du bildar kontinuerligt östrogen i dina äggstockar. Det här är en process som pågår från puberteten fram till klimakteriet. Efter du når klimakteriet börjar den här produktionen att fall. Det är också därför en del kvinnor i klimakteriet märker av olika hormonrelaterade besvär, däribland torrhet i underlivet. Vet man om det här, går det att åtgärda och i många fall även att förebygga.
Andra saker som kan påverka östrogenet är bland annat ätstörningar, p-piller, graviditet och amning. Men även saker som ägglossning, rökning, cancerbehandling och liknande kan påverka produktionen av östrogen. Olika sjukdomar i äggstockarna kan även påverka dig på olika sätt, och kommer ofta att rubba din hormonbalans. Det finns alltså många anledningar utöver klimakteriet som kan orsaka torra slemhinnor i underlivet.
De drabbas av torrhet i underlivet
Alla kan drabbas av torra slemhinnor, men torrhet i underlivet drabbar främst kvinnor. Det är däremot inte riktigt begränsat till en specifik grupp av kvinnor utan kan drabba alla oavsett ålder. Det finns däremot en del riskgrupper och vissa kvinnor är mer benägna än andra att lida av torra slemhinnor.
Samtidigt är det inte ovanligt med torrhet. Faktum är att cirka 90 % av alla kvinnor drabbas av det någon gång. Det kan däremot variera i grad och inte alla kvinnor får allvarliga men av det. Men det är samtidigt något man bör ha i åtanke, då det inte är något ovanligt eller något man bör skämmas över.
Även om du kan drabbas av det oavsett ålder, finns det vissa situationer där risken är högre att man råkar ut för torra slemhinnor. Det handlar framförallt om kvinnor i klimakteriet. Risken är då högre, vilket innebär att det framförallt är lite äldre kvinnor som drabbas av det.
Bland yngre är det inte ovanligt att det är på grund av p-piller eller graviditet. Båda kan orsaka hormonrubbningar som i sin tur orsakar torrhet i underlivet. Det här bör man alltså ha i åtanke när man antingen börjar med p-piller eller blir gravid. Märker man av symptomen bör man då tänka på att få det behandlat, annars kan det bli värre. Ökad torrhet i underlivet kan som sagt leda till svampinfektioner, som är jobbigare att bli av med och orsakar mer obehag.
Behandling av torrhet i underlivet
Det kan som sagt vara väldigt obehagligt med torrhet i underlivet. Det är egentligen inte farligt, men det orsakar mycket irritation och kan även göra väldigt ont i vissa fall. Vidare sänker det också din livskvalitet och man bör inte ignorera det om man märker av tidiga symptom på det.
Det är framförallt viktigt att göra något åt det för att undvika men i framtiden. Torrhet i underlivet är inte ett jättestort problem i många fall, men det kan bland annat orsaka svampinfektioner och vissa av följdsymptomen kan vara väldigt jobbiga. Att få sår i underlivet eller sveda kan vara väldigt jobbigt. Ens sexliv kan också dramatiskt påverkas vilket är ett bekymmer för många.
Om du känner dig osäker på dina symptom kan det vara en god idé att uppsöka en läkare. Är du inte helt säker på att det är vanlig torrhet i underlivet är det bäst att få svar på huruvida det är torrhet eller inte. Man kan då lättare skapa en behandlingsplan och bli av med besvären.
I vanliga fall kommer din läkare att ordinera en lokalbehandling med hormoner. Det här stabiliserar hormonerna i området och ser till att slemhinnorna återfår sin fukt. I andra fall kan det räcka med en gel eller kräm som löser problemet. Exakt vilken behandling som är bäst beror på dina symptom och hur allvarligt problemet är.
Det finns också geler som du kan köpa på egen hand. Om du känner dig säker på att du har torrhet i underlivet kan dessa hjälpa dig att lindra besvären, bland annat klåda, irritation och smärta. I många fall räcker det för att lugna besvären. Märker du att problemet återkommer kan det däremot vara aktuellt med ett läkarbesök.