
Skorv är en vanlig åkomma som inte minst barn drabbas av. Många föräldrar måste därför känna till skorv och hur den behandlas. Det är också viktigt att man vet hur symptombilden ser ut. I många fall kan den stoppas innan den blir riktigt illa.
För att lättare hantera skorv, eller mjälleksem som det ofta kallas när vuxna har drabbats, är det viktigt att du vet vad du ska titta efter. Det finns i många fall goda möjligheter att behandla det hemma utan ett läkarbesök. Om du däremot låter det eskalera kan man i vissa fall behöva besöka en läkare eller åtminstone behandla det med lite bättre preparat.
Nedan kan du läsa mer om skorv, hur du behandlar det och hur man går tillväga för att identifiera det. Om du vill lära dig mer om skorv och mjälleksem, kommer du att kunna läsa om allt du kan tänkas behöva veta.
Vad är egentligen skorv?
Skorv är ingen ovanlig åkomma alls. Det är dock främst hos barn man specifikt ser skorv. Då handlar det om döda hudceller och hudfett som samlas i huden, istället för att försvinna av sig självt. Man vet inte exakt vad som orsakar skrov, men det finns en del teorier.
Man gissar att barn drabbas av skorv på grund av ett överskott av hormoner från sina mödrar, som i sin tur påverkar talgkörtlarna hos barnet. Det man däremot inte vet är, varför vissa barn aldrig drabbas av det. Det är dock ingenting ovanligt, men det finns en hel del man bör tänka på när det kommer till skorv.
Skorv är inte farligt och du behöver inte oroa dig om du eller ditt barn har drabbats av det. Det smittar inte heller, så det finns ingen risk att ett barn smittas ifall ett annat barn har det och är i närheten.
En del föräldrar kan ibland känna en skam om deras barn drabbas av skorv, eftersom man associerar det med dålig hygien. Det är däremot ett missförstånd och barn får inte skorv på grund av dålig hygien. Det finns alltså ingenting att skämmas för och man behöver inte heller oroa sig för att det ska bli värre på grund av det.
Skillnaden mellan skorv och mjälleksem
Man pratar ofta om att skorv drabbar främst barn. Det stämmer visserligen, men det är främst för att man kallar det för skorv när det specifikt drabbar barn. I grunden är det en form av seborroiskt eksem. Det här är en bred eksemtyp och kan drabba alla. Vanliga symptom är bland annat klåda, rodnad och mjäll.
Om man ska vara noggrann är det egentligen en viss skillnad på skorv och mjälleksem, men de hör båda till samma kategori. Det innebär att det finns otroligt många likheter och det är därför bra att veta en del om båda sjukdomarna.
Mjälleksem är en form av jästsvamp som du får under huden. Den är lite annorlunda från skorv, men båda ger eksemliknande bekymmer.
Precis som skorv är det ganska enkelt att ta hand om mjälleksem och båda är ofarliga. Det handlar mest om en viss skam för personen själv och det kan ge en hel del obehag, inte minst klåda. Om klådan leder till sår bör man däremot vara lite mer försiktig, eftersom dessa kan bli infekterade och orsaka en del problem.
Vanligaste symptom på skorv
Skorv har ganska enkla symptom och det är nästan omöjligt att missta det för något annat. Det här gör det enkelt att diagnostisera på egen hand och du kan därefter snabbt börja behandla det. Eftersom skorv drabbar spädbarn är det inte något du kan felaktigt misstänka på ett äldre barn, då är det något helt annat. Barnet kan få det när det är bara någon vecka gammal, och det kan finnas kvar i ett par månader.
Skorv ser ut precis som mjäll, men har sällan den kritvita färgen man ofta tänker på i samband med mjäll. Istället är det gulaktigt, brunaktigt eller rött. Skrov kan också täcka hela hårbotten och det är inte ovanligt att flagorna kan vara lite större än vid vanligt mjäll. Det är därför inte heller omöjligt att du hittar skorv redan vid hårgränsen. Det behöver alltså inte uteslutande sitta i mitten av hårbotten.
Fjällen känns som fet mjäll och syns väldigt tydligt. I många fall kan det också lukta som fett, vilket gör det svårt att missa. Skorv går inte bort av sig själv och du bör alltså behandla barnet när du ser symptomer på det. Om du däremot inte behandlar det, kan det istället stelna och bli hårt. Det blir då svårare att få bort från huvudet.
Skorv kan i många fall börja klia, inte minst om den stelnar. Det är därför viktigt att man tar bort det för barnets skull. Men med symptomen och dess utseende bör du inte ha några som helst problem med att upptäcka om ditt barn har skorv. Det är lätt att ta bort och du bör inte få några större bekymmer i de flesta fall.
Så drabbas man av skorv
Det är som sagt barn som drabbas av skorv, främst då spädbarn. Det återkommer inte när barnet blir äldre, utan då handlar det snarare om mjäll eller mjälleksem. Det dyker dock främst upp när barnet kommer in i puberteten. Man har dock inte sett något samband mellan de som haft skorv vid spädbarnsålder och de som drabbas av mjäll vid vuxen ålder.
Man tror att anledningen till att man får skorv har något att göra med barnets talgkörtlar. Det kan låta allvarligt, men det handlar främst om ett visuellt obehag. Det kan dock förekomma en del klåda och kan leda till värre symptom. Sår och rodnad hud är inte ovanligt.
Det finns med andra ord inga sätt att förhindra att ditt barn drabbas. Det man däremot kan göra är att bli av med åkomman så snabbt man kan. Att behandla skorv när man upptäcker det är till exempel att bra sätt att förhindra att obehaget blir värre för barnet. Det är därför viktigt att behandla symptomen när man upptäcker dem, annars riskerar man att göra det värre för barnet. Många föräldrar tycker inte heller att det ser bra ut om barnet har skorv, så det kan vara ytterligare ett skäl till att göra sig av med det.
Behandling av skorv
Skorv är visserligen inte farligt, men man vill ändå bli av med det för barnens skull. Det går att ta hand om helt på egen hand. Du bör inte behöva besöka en läkare om inga komplikationer uppstår, utan du har troligtvis allt du behöver där hemma för att ta hand om ett barn som har skorv. Exakt hur man ska ta hand om det varierar, men det är bäst att man gör det man kan, för att göra det lätt både för dig och för barnet.
Börja därför med att smörja in barnets hårbotten med en mild barnolja. Det bör du göra på kvällen och den ska alltså sitta under natten. Du kan undvika fettfläckar på sängkläderna genom att lägga en mjuk handduk under barnet. Barnoljan mjukar upp skroven och gör att det kommer att blir enklare att få bort den dagen därpå.
Dagen efter börjar du med att tvätta barnets hår med ett väldigt milt schampo. Ett vanligt barnschampo, som lämpar sig för barnets ömtåliga hud, räcker gott och väl. Du behöver alltså ingen specialprodukt för detta ändamål.
När du har tvättat barnets hår börjar du med att kamma bort den skorv du ser. Det här gör du enklast med en fintandad kam, som du försiktigt drar över hårbotten. Om du inte vill använda en kam går det också bra med en fuktig frottéhandduk som du sakta och försiktigt gnuggar över huvudet i cirkulära rörelser.
Återupprepa sedan det här i ett par dagar. Efter det bör det ha gått över och ditt barn bör vara fri från skorv. De allra flesta behöver inte oroa sig för några vidare åtgärder eller komplikationer.
Då behöver du besöka en läkare
Det är som sagt inte vanligt att några komplikationer uppstår och du kommer troligtvis inte att behöva besöka en läkare för skorv. Det finns däremot ett par situationer där det kan vara värt att besöka en läkare, det handlar främst om när det kan finnas oro för att det inte bara är vanligt skorv.
Ett exempel på det är när du märker av skorv i pannan eller ansiktet. Det är ofarligt i grunden men om du känner dig osäker på vad det är, kan det vara värt att låta någon undersöka ditt barn. Det kan då istället vara eksem istället för vanligt skorv.
Om skorv har dykt upp i ansiktet kan det till exempel handla om en infektion, bakterier eller någon typ av svamp. Då kan det vara aktuellt att man börjar behandla med specialschampo eller krämer. Det är i sådana situationer man först vill få det undersökt av en läkare, så att man sätter in rätt behandling från första början. Skorv i ansiktet är väldigt ovanligt och är ingenting man ser ofta, så det är ofta bäst att låta en läkare titta på det innan man tar några beslut.